• امارت اسلامی به دنبال نگرانی‌ها از آدرس بانک توسعه اوراسیا درباره ساخت کانال قوش‌تیپه، گفته است که با ساخت این کانال، حق‌آبه هیچ کشور گرفته نمی‌شود.

     

    برخی از رسانه‌های قرقیزستانی گزارش داده‌اند که رییس هیات مدیره بانک توسعه اوراسیا در نشست سران کشورهای مستقل مشترک‌المنافع گفته است که مشکلات کم‌بود آب در کشورهای آسیای میانه با ساخت کانال قوش‌تیپه، جدی‌تر می‌شود.

     

    به باور او، این کانال با معیارهای پایین ساخته می‌شود و به همین علت سبب هدر رفتن آب خواهد شد.

     

    اما، امارت اسلامی بر محفوظ ماندن حق‌آبه کشورها تاکید می‌کند.

     

    ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی امارت اسلامی در این باره گفت: «هیچ‌کشوری تشویش نداشته باشد که آب قوش‌تیپه به کدام کشور دیگر آسیب می‌رساند؛ بلکه در این آب صرف حق افغانستان گشتانده می‌شود از آن استفاده می‌شود.»

     

    سید مسعود، آگاه مسایل اقتصادی گفت: «عمدتا کانال قوش‌تیپه واقعا که رژیم آبی منطقه را تغییر می‌دهد و این بخاطر این است که ما در حدود صد سال هیچ‌گاه استفاده از آمو را انجام ندادیم و تمامی کشورهای آسیای میانه برنامه‌ها ‌و پلان‌های شان را به اساس آبی که این‌ها استفاده می‌کنند و آب‌ که افغانستان استفاده نمی‌کند، استوار ساخته‌اند.»

     

    در سویی دیگر، شماری از آگاهان مسایل اقتصادی به این باورند که ساخت کانال قوش‌تیپه در رشد اقتصادی و رشد کشاورزی در کشور نقش مهم دارد.

     

    محمد نبی افغان، آگاه مسایل اقتصادی گفت: «این در منطقه به خصوص در افغانستان یک پروژه بزرگ اقتصادی است که در زمان شهید داوود خان آغاز شده است و برای خودکفایی ما یک گام بزرگ است. ان‌شاءالله که تکمیل شود، برای تمامی سکتورها یک دست‌آورد است.»

     

    مقام‌های حکومت سرپرست پیش از این در مراسم گشایش کار فاز دوم کانال قوش‌تیپه در ولایت بلخ گفته‌ بودند که با تکمیل کار این کانال، افغانستان در تولید غله به خودکفایی می‌رسد.

     

    کانال قوش‌تیپه ۲۸۰ کیلومتر طول و ۱۰۰ متر عرض دارد که از ولسوالی کلدار ولایت بلخ آغاز و با گذشتن از ولایت جوزجان به ولسوالی اندخوی ولایت فاریاب می‌رسد.

    صفحه هرات تایمز در تردز 

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۱ رای

    Herat Times